Home Up Babesiosis EPI Winter Verzorging DNA analyse Genealogisch ID

Babesiosis.


Een ziekte verspreid door teken.


Men maakt zich grote zorgen over de door teken overgebrachte ziekte “Babesiosis”, waaraan honden kunnen sterven. De Ziekte kwam tot voor kort alleen in zuidelijke klimaten voor, maar gevreesd wordt dat de ziekteverwekker nu ook in ons land kan overleven. 


Symptomen van de besmetting zijn lusteloosheid, gebrek aan eetlust, versnelde ademhalig en koorts. Vaak produceren de besmette honden rode urine.


In Den Haag werd er op 8 april 2004 in de “Haagsche courant” voor het eerst een melding van deze ziekte geplaatst. Hierna is de ziekte ook opgedoken in Arnhem, daar zouden twee honden zijn gestorven. Men onderzocht toen de de bloedmonsters van alle “verdachte” honden. De eerste zieke hond werd 8 april 2004 binnengebracht. Omdat het beest nooit in het buitenland was geweest, dacht men in eerste instantie niet aan Babesiosis. Commentaar van Mr. Van Goor,  dierenarts in de Vondelstraat : “De hond stortte helemaal in. Na onderzoek bleek hij de parasiet Babesia canis in het bloed te hebben en die kan daar alleen terechtgekomen zijn als hij  door een bepaald soort teek is gebeten. De parasieten maken de rode bloedcellen kapot”.

 

Helaas is deze hond aan de ziekte overleden.

 

Na dit eerste geval, leden rond hetzelfde tijdstip zes Haagse honden aan Babesiosis. Ook zij waren niet in het buitenland geweest. Gevreesd wordt dat dit geen toeval meer is en dat de teek, waarvan in eerste instantie werd gedacht dat de soort alleen in het zuiden voorkomt, zich hier heeft genesteld en zich heeft aangepast aan ons klimaat.De behandeling die bestaat uit een injectie en twee weken later nog een injectie geeft goede resultaten.


Ook zouden hondenbezitters bossen, parken en duingebieden zoveel mogelijk moeten mijden, omdat daar het tekenbeetgevaar het hoogst is. Het beste is ter preventie een anti tekenband of spray en de dieren na elke wandeling volledig controleren op teken.


Teken zijn spinachtige beestjes, een speldenkop groot, van kleur zwart of zwartrood. Met een tekenpincet zijn ze goed te verwijderen.


Ga vooral niet met alcohol, ether of een ijsblokje aan de slag om de teken weg te halen. Door deze methode gaan de teken hun maaginhoud in de bijtwonde uitbraken, hierdoor komen de ziektekiemen zeker in het bloed terecht.


Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting gering.