Home Up Oorsprong Huisdier Rasstandaard Foto's

De Tatra als huisdier.


Karakter.


Aangezien de Tatra een hond is die zelfstandig moet kunnen werken, heeft hij een sterk en evenwichtig karakter. Ook is hij zeer waaks en slaat hij aan zodra hij vermoedt dat er onraad is. Daarom is het belangrijk de Tatra een zeer consequente opvoeding te geven, al geldt dat eigenlijk voor elke hond.


Goed opgevoed is de Tatra een heel fijne huis- en gezelschapshond, tolerant ten opzichte van kinderen en andere huisdieren. Hij houdt graag nauw contact met de mensen die hij kent en waarvan hij houdt. Ten opzichte van vreemden is hij echter zeer terughoudend en hij zal iedereen voor wie hij zich verantwoordelijk voelt beschermen. Hij is trouw aan zijn baas, en aanhankelijk tegenover de overige gezinsleden. In bepaalde situaties durft hij het recht wel eens in eigen handen te nemen, dus mag de Tatra nooit alleen gelaten worden bij kinderen, maar ook dit geldt eigenlijk voor elke hond.   


Opvoeding.


De Tatra heeft nood aan een zeer goede socialisatie en een erg consequente opvoeding. Een Tatra geeft men geen brute bevelen, men bereikt meer bij hem met een zachte hand. Zijn gedrag, geaardheid en zelfstandigheid komen het best tot hun recht wanneer de hond in alle rust en harmonie gevormd wordt.        


Huisvesting.


De Tatra heeft ruimte nodig, deze grote hond voelt zich absoluut niet thuis in een kleine flat op drie hoog. In een kennel kan, maar dan wel beperkt. Wanneer een Tatra geen aansluiting vindt bij zijn gezin dan verzuurt zijn karakter. Aandacht, een tuin en voldoende beweging is alles dat onze Polski Owczarek Podhalanski nodig heeft om zich geestelijk in zijn sas te voelen.


Verzorging.


De dikke vacht van de Tatra vraagt weinig verzorging. Eens per week eens stevige en doordringende borstelbeurt volstaat. Alleen tijdens de rui dient men hem dagelijks te borstelen, dit om de afgestorven haren uit de vacht te verwijderen.


De Tatra is, in verhouding tot andere rassen van zijn volume, een kleine eter. Hij stelt op dit punt weinig eisen. Een goed uitgebalanceerde voeding zonder extra voedingssupplementen volstaat om hem gezond en fit te houden.