Home Up Oorsprong Huisdier Rasstandaard Foto's

De geschiedenis van de Tatra hond.


Officiële benamingen.


De officiële benaming voor het hondenras waartoe onze witharige vrienden behoren luidt 'Polski Owczarek Podhalanski'. Letterlijk vertaald betekent dit 'Herdershond van Podhale'. 'Podhale' op zijn beurt betekent 'streek onder de bergweide'.


Bij ons is het ras hoofdzakelijk bekend onder de naam Tatra hond, genoemd naar het gebergte waaruit het ras oorspronkelijk afkomstig is. Soms wordt de hond ook Goralenhond genoemd, naar de gelijknamige bergbevolking die in het Tatra gebergte leeft.

 


Herkomst.


De Tatra is afkomstig uit het Tatra gebergte in het zuiden van Polen. Dit gebergte, een onderdeel van de Karpaten, is het hoogste in Polen. Het gebied van circa 60 bij 15 km strekt zich uit over het zuiden van Polen en het noorden van Slowakije. Ongeveer een kwart van het gebergte is Pools. De hoogste top op Pools grondgebied is de Rysy, op de grens met Slowakije, die met zijn 2.499 meter boven alle andere toppen uittorent. De winters zijn er lang, de zomers kort en het weer wispelturig. De vegetatie varieert van gemengde bossen op de lager gelegen gronden tot sparren, kleine struiken en mos op de hoger gelegen gebieden. In de lagere streken leven o.a. herten, reeën, beren en wilde katten, terwijl de hoger gelegen gebieden vooral bevolkt worden door marmotten en gemzen. Het Poolse deel van het Tatra gebergte is tot nationaal park uitgeroepen, het 'Tatrzanski Park Nardowy'.


De belangrijkste steden in de regio zijn Nowy Targ (34.000 inwoners) en Zakopane (30.000 inwoners). Deze laatste stad is een belangrijk wintersportoord, en stelde zich zelfs kandidaat voor de organisatie van de Olympische winterspelen in 2006. Ten noorden van het eigenlijke Tatra gebergte, tussen Nowy Targ en Zakopane, ligt de Podhale, een gebied met vele heuvels en dalen en met een groot aantal kleine pittoreske dorpjes waar de mensen nog steeds op hun traditionele manier leven.


Met het fokken van de Tatra volgens de rasstandaard werd in Polen pas na de tweede wereldoorlog begonnen. De standaard (nr. 252) werd in 1967 officieel aanvaard, en het ras werd zo erkend door de FCI

Functie.


De Tatra werd oorspronkelijk gebruikt voor het beschermen van de schaapskudden tegen rovers en wilde dieren. Door de witte kleur valt de hond niet op tussen de schapen, maar toch kan de herder duidelijk zijn hond onderscheiden wanneer deze een belager van de kudde aanvalt. Er worden nog steeds Tatra's voor dit werk gebruikt, maar er zijn niet zoveel schaapskudden meer als vroeger.


Tegenwoordig wordt de Tatra dan ook meer en meer ingezet als politiehond en bij het leger. Ook als reddingshond en blindegeleidehond wordt hij steeds meer gewaardeerd. Bovendien vindt men in de streek van Zakopane steeds vaker Tatra's als beschermers van huis en hof.