Home Up Babesiosis EPI Winter Verzorging DNA analyse Genealogisch ID

De verzorging van de Tatra.


Algemeen.


Al is onze beste vriend wit en groot, toch vraagt deze weinig verzorging. Het is wel belangrijk voor iedere hond, van welk ras ook, dat deze gesocialiseerd wordt. Niet enkel een sociale, maar ook een fysieke socialisatie is van groot belang. Een goede fokker begint hiermee vanaf 3 weken, de eigenaar moet dit dan de rest van zijn leven verderzetten. Dit is belangrijk voor uzelf, de dierenarts (bv. bij de jaarlijkse controle) en de hond.


Een Tatra die vanaf zijn puppy-tijd gewoon is dat hij elke week onder handen wordt genomen, vindt dit de normaalste zaak van de wereld en zal zich dan ook niet druk maken wanneer er een probleem is (denk maar aan een ongeluk of ziekte, maar ook aan de wekelijkse verzorging of schoonmaak).


Op deze pagina geven wij U enkele tips om een mooie, gezonde en handelbare hond te krijgen en te houden.


Vacht.


Eén borstelbeurt per week is voldoende. Enkel tijdens de ruiperiode is het nodig hem dagelijks te borstelen om zo de vele pakken haar snel te verwijderen, tenzij U graag overal haar wil vinden.


Belangrijk is om de ondervacht niet weg te halen, een Tatra heeft deze nodig om zijn temperatuur in de zomer en winter te kunnen regelen. Dit is bij wijze van spreken zijn natuurlijke isolatie.


Belangrijk is om achter de oren te kijken, daar kunnen klitten ontstaan en indien deze niet regelmatig uitgeborsteld worden kan dit een hele klus worden. Oudere honden kunnen ook klitten hebben aan hun broek (achteraan de billen) en soms ook aan de haren tussen de tenen en de voetkussentjes, het beste is dan voorzichtig een deel van die haren weg te knippen.


De Tatra hoeft ook niet elke week in bad, één à tweemaal maal per jaar is voldoende, de teven het best na de loopsheid om de geur van de loopsheid weg te nemen. De Tatra heeft een zelfreinigende vacht en bij teveel wassen kan zijn vacht deze eigenschap verliezen. Het is wel belangrijk een shampoo te gebruiken voor witte vacht.Ogen.


Indien de hond traanogen heeft (een lichte vloeistof die uit de ogen komt), kan U dat gewoon met lauwwarm water schoonmaken. Dit probleem komt vaker voor bij oudere honden. Eventueel kan U ook kamillebloemen koken en met het afgekoelde water de ogen verzorgen, dit heeft een verzachtend effect.Oren.


De oren dienen minstens één keer per week nagekeken te worden. Het uitwendige oor, indien nodig, met een washandje met lauwwarm water reinigen en daarna goed afdrogen. De hond nooit met natte oren buiten laten lopen, zeker niet in de winter.

 

Het binnenoor, indien nodig, met een stuk vochtige keukenrol schoonmaken. Gebruik zo weinig mogelijk oorstokjes en ga zeker niet te diep in het oor. De meeste oorontstekingen komen voor bij honden waarvan de oren te veel en te goed worden verzorgd. Ruik eens aan de oren van uw hond, indien deze vies ruiken moet u naar de dierenarts, uw hond heeft vermoedelijk een oorontsteking.


Nagels.


Bij een Tatra die genoeg op harde ondergrond loopt, zal er aan de nagels niets gedaan moeten worden, deze slijten vanzelf wel af. Bij een Tatra die alleen op aarde of zachte ondergrond loopt, kan het zijn dat de nagels niet afslijten en dat deze geknipt moeten worden. Dit kan U best de eerste maal aan de dierenarts of fokker vragen. De nagels mogen niet te kort geknipt worden, anders kunnen ze gaan bloeden.


Ook de kleine nagel op de zijkant van de beide poten moet regelmatig nagekeken worden, zodat deze niet ingroeien.


Gebit en muil.


Controleer regelmatig het gebit van uw hond. Geef hem kauwbenen om zijn tanden te reinigen. U kan ook regelmatig zijn tanden poetsen, hiervoor bestaan speciale tandenborstels en tandpasta’s. Gebruik nooit uw eigen tandpasta om de tanden van uw hond te poetsen.


Ga regelmatig met een propere vinger in de muil van uw hond, zodat hij hier aan kan wennen. Dit kan zowel voor de dierenarts als voor uzelf heel nuttig zijn om bijvoorbeeld medicatie toe dienen.


Conclusie.


Het is leuker om met een goed gesocialiseerde Tatra naar de dierenarts te gaan, dan met eentje die negers vanaf weet, en die zelfs niet weet wat een borstel is. Dus op tijd beginnen, en vooral blijven oefenen.