Home Up Babesiosis EPI Winter Verzorging DNA analyse Genealogisch ID

Met mijn Tatra gezond de winter door.


Algemeen.


Sneeuw en ijs brengen dikwijls voor baas en hond veel plezier met zich mee. Lekker  spelen en samen de idioot uithangen in dat gekke witte spul, glibberend en glijdend over het gladde ijs dat nu op dezelfde plek ligt waar je voorheen altijd nat werd. Voor uw hond brengt het ook veel verrassingen met zich mee en de meeste honden vinden het fantastisch. Maar de winter is allesbehalve ongevaarlijk voor uw viervoeter.


Ijs.


Als uw hond op het glibberige ijs ronddolt en allerlei gekke en doldwaze capriolen uithaalt, dan ziet dat er inderdaad erg komisch uit. Maar niet alleen mensen kunnen door dit soort acties ernstige spier- en botblessures oplopen, dit geldt natuurlijk ook voor onze honden. Daarnaast hebben honden meestal geen beschermend schoeisel aan, zoals wij. Ijs is niet alleen heel glad, maar zeker in combinatie met sneeuw kan het messcherpe randen vormen. Na een flinke aanloop snel over die randen glijden kan vervelende beschadigingen aan de voetzolen opleveren. En de kussentjes onder de poten van de hond laten zich niet of erg moeilijk hechten. Het is niet voor niets dat poolhonden die voor de sledehondensport gebruikt worden, onder dat soort omstandigheden vaak aangepaste schoentjes dragen. Een laatste gevaar van ijs komt als het al bijna weggesmolten is. Uw hond was nu gewend lekker op die ontstane gladde glijbaan te spelen. Als de dooi inzet, weet hij natuurlijk niet dat het ijs op vijvers en beken nu niet meer veilig is. Ieder jaar weer zakken honden door het ijs en verdrinken onder de ogen van hun eigenaar. En dan kan je vaak niet meer dan hulpeloos toekijken, want op de plek waar je hond doorheen zakt, kun je als eigenaar meestal niet komen zonder je eigen leven te riskeren.Sneeuw.


Het mag er dan nog wel zo grappig uitzien als uw hond de hem toegegooide sneeuwballen vangt en vervolgens in opperste verbazing om zich heen kijkt en denkt "Hé, waar is die witte bal nou gebleven ?". Sommige honden blijken gek te zijn op die "ijsjes" en eten de ene bal na de andere op, of beginnen uit zichzelf gewoon van de grond te eten. Van het eten van sneeuw kan uw hond alleen wel heel erg ziek worden. Overgeven en soms dagenlange diarree zijn vaak het gevolg. Sneeuw heeft daarnaast de vervelende gewoonte om zich aan de haartjes onder de voetzolen van uw hond vast te hechten en daar op te hopen. Daar vormt het gemene harde en scherpe ijsklonters. Als u tijdens een winterse wandeling in de sneeuw uw hond ineens wild aan zijn eigen poot ziet knagen, dan is dit zeker het probleem. Op dat moment kunt u proberen om de sneeuwklonters met uw vingers te smelten. Uw vingers zullen meestal sneller koud zijn dan het ijs gesmolten is. U mag de klonters niet proberen los te trekken ! De ijsklompen zitten namelijk helemaal vast, en lostrekken is dus behoorlijk pijnlijk.


Het probleem onderweg oplossen is moeilijk, U kan het echter wel voorkomen. Knip zoveel mogelijk de haren tussen de voetzolen van uw Podhalanski weg. Kijkt u wel goed uit dat u niet in zijn poten knipt. Als u daarna vaseline tussen zijn kussentjes smeert, heeft sneeuw en ijs veel minder vat op de poten en ontstaan die ijsklonters niet zo makkelijk.Strooizout.


Vaseline tussen de tenen helpt ook voor een ander winters probleem, met name irritatie door strooizout. Natuurlijk probeert U ervoor te zorgen dat de hond niet over met zout bestrooide straten en trottoirs loopt. Het is alleen niet altijd te vermijden. Soms begint een hond met zijn poten te trekken, of zelfs te janken omdat de pekel in zijn poten prikt. Vaseline beschermt op dat moment de huid tussen de kussentjes. Als U na thuiskomst dan ook nog zijn poten even afspoelt in een teiltje met lauw water, voorkomt u dat de huid gaat irriteren en beschadigd wordt.


Honden in een buitenkennel.


Voor al die honden die jaar in jaar uit in hun buitenkennel de weergoden moeten trotseren is het erg belangrijk dat zij een droge en tochtvrije plek hebben waar zij beschutting kunnen vinden. Onze Tatra’s zijn met hun dikke dubbele vacht wel beschermd tegen de vrieskou. Het is echter niet zozeer de koude, maar wel het vocht dat de kwelduivel is van onze honden.


In de winbter kan U best geen metalen voerbakken en drinkbakken gebruiken buiten. Bij contact tijdens het eten of drinken voelt dit namelijk zeer onaangenaam aan. Tijdens de winter moet ook minstens 3 maal per dag gecontroleerd worden of het drinkwater niet bevroren is. Bij strenge vorst kan hier binnen de kortste tijd een dikke ijskorst opliggen.